Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ

Απόσπασμα από: Βιβλίο 1

Σκοπός του Εσωτερισμού είναι να αντιληφθεί ο άνθρωπος τη θέση του και το ρόλο του μέσα στο μεγαλειώδες δράμα που ονομάζεται ΚΟΣΜΟΣ (COSMOS).

Ο άνθρωπος, λόγω του περιορισμού που υφίσταται η ατομικοποιημένη του συνείδηση, δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί την πραγματική του υπόσταση και, συνεπώς, δεν μπορεί να αξιολογήσει τη θέση του έναντι του Σύμπαντος Κόσμου.

Ο Εσωτερισμός είναι η θεωρητική και πρακτική εκείνη μέθοδος που διδάσκει τον άνθρωπο πώς να αντιληφθεί, σε πρώτο στάδιο, τον πραγματικό του Εαυτό και όχι αυτό που νομίζει για εαυτό του.

Το πρώτο βήμα – σε όλη αυτή τη διεργασία – βασίζεται στην απόφαση που θα λάβει από μόνο του το άτομο, στο να θελήσει να γνωρίσει την ίδια την Αλήθεια, πέρα από τα φαινόμενα.

…Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος καλής θελήσεως θελήσει να μάθει ποια είναι η Αλήθεια, ενεργοποιεί Νόμους που θα τον ωθήσουν προς τα εμπρός.

…Στον Εσωτερισμό υπάρχουν, θεωρητικά τουλάχιστον, πολλά μονοπάτια που οδηγούν στην Αλήθεια. Πρακτικά όμως υπάρχει μόνον ένα: το μονοπάτι της εμπειρικής γνώσεως.

Ο ορισμός για την εμπειρική γνώση μπορεί να διατυπωθεί ως η συνεχής μελέτη και παρατήρηση των αντιδράσεων του εαυτού μας, καθώς και η ανακάλυψη των αιτίων αυτών των αντιδράσεων.

Αυτή η διεργασία, από ένα σημείο και ύστερα, συμβαίνει αυτόματα ανά πάσα στιγμή όσο και εάν αυτό ακούγεται ακατόρθωτο. Η συνεχής αυτοπαρατήρηση οδηγεί σε συμπεράσματα που γίνονται εφαρμόσιμα και σε άλλα άτομα. Εναρμονίζει την συνειδητότητα του ανθρώπου με δυνάμεις που γίνονται αντιληπτές, όχι αμέσως από την αρχή αλλά σταδιακά…

 

Ο Διδάσκαλος Κουτ Χουμί Λαλ Σιγκ
Roger de Pins
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ
Βιβλίο 1ο

book1

Αφήστε το σχόλιο σας.